Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bogmanag/public_html/esenca-zivljenja.si/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1231
12 eteričnih olj iz svetega pisma » Esenca življenja

12 eteričnih olj iz svetega pisma

12 svetopisemskih eteričnih olj

Ta POSEBNI KOMPLET vsebuje 12 najbolj znanih svetopisemskih eteričnih olj. Upamo, da boste okušali in uživali v čudovitih dišavah ter zanimivi zgodovini teh dragocenih čistih eteričnih olj. Kot dodatno darilo vsebuje komplet informativno zgoščenko »CD«!

Spodaj si poglejte, kakšne koristi prinašajo posamezna eterična olja!

“SANDALWOOD”

Eterično olje Sandalovine (Santalum album) je najbolj dragoceno drevo na svetu. Sandalovo drevo oleseni po 10 letih rasti. Vrhunec olesenitve nastopi, ko je drevo staro 40 do 60 let. Grobnica kralja Tutankamona je bila napolnjena z alabastrnimi kozarci s sandalovim oljem, ki so ga pozneje ukradli tatovi, vendar so pustili alabastrne kozarce. Sandalovo olje vsebuje 90 % seskviterpenov, ki odpravijo napačne informacije v presnovi in dovajajo celicam kisik.

“Prišel je tudi Nikodem, tisti, ki je najprej ponoči prišel k Jezusu, in prinesel okrog sto funtov zmesi mire in aloje.” (Janez 19:39)

1. Če želite izboljšati spanec, pred spanjem na dlan kanite ali nanesite kapljico olja, podrgnite dlani skupaj, ju dvignite k nosu in globoko vdihnite.
2. Za boljši vid nanesite kapljico olja nad obrvi in jo v širokem krogu vtrite okrog oči; to storite 1-krat do 3-krat na dan.
3. Olje uporabljajte kot moško kolonjsko vodico. Po želji ga lahko kombinirate z nosilnim oljem. Odlično je tudi kot vodica po britju.
4. Za sprostitveno kopel dodajte v tekočo kopalno vodo 6 kapljic olja, da se razpršijo, ali ga kombinirajte s kopalnimi solmi.
5. Za nego suhe in razpokane ter zgubane kože uporabite kapljico olja ali dve. Lahko ga kombinirate z nosilnim oljem.
6. Pri akutni ali kronični driski olje vtrite na predel trebuha in refleksne točke stopal.
7. Nanesite eno kapljico olja na herpes, takoj ko nastopi, kar ponovite 5-krat do 10-krat na dan.
8. Za upočasnitev sivenja z oljem masirajte lasišče.
9. Za boljše zdravje ga uživajte v kapsulah bodisi samega ali z drugimi eteričnimi olji, recimo oljem kadilne bozvelije.
10. Za pospešitev celjenja rane kanite kapljico olja na vrez.

 

CASSIA

Eterično olje Cimeta (Cinnamomum cassia) pridobivajo iz vitkega, zimzelenega drevesa, ki zraste do 6 metrov visoko. To je domače kitajsko olje. Olje parno stiskajo iz lubja. Cimetovo eterično olje je sestavina svetega mazilnega olja, danega Mojzesu. Ta eksotična vonjava vanilije/cimeta je morda podobna aromi kitajskega cimetovca, vendar se od nje fizikalno in kemično zelo razlikuje. Pri lokalni uporabi moramo biti pazljivi, saj lahko olje izzove kožno alergijo. Olje učinkuje antibakterijsko, antiglivično, protivnetno, protivirusno in antikoagulacijsko.

11. Drobno kapljico olja kanite na jezik in uživajte v slastnem okusu!
12. Nanesite kapljico olja ali dve na prste na roki in si ga vtrite v lasišče. Vedno je dobro imeti dišeče lase, še posebej ponoči.
13. Za veselo, optimistično razpoloženje kanite ali nanesite kapljico olja na dlan, podrgnite dlani skupaj in ju dvignite k nosu.
14. Poskrbite za okusno in učinkovito ustno vodico, tako da kapljico olja dodate v vodo, s katero si poplaknete usta in jo nato še grgrate.
15. Za pripravo varovalne in osvežilne pijače kanite kapljico olja v kozarec vode in ga pretresite, da se olje razprši. Morda boste ugotovili, da pijača zavira vašo željo po uživanju sladkorja! Tovrstna uporaba olja lahko pomaga tudi pri glivičnih težavah!
16. Olje uporabite pri kuhanju. Kapljico ali dve, denimo, dodajte v marmelado.
17. Dodajte kapljico v vročo čokolado in uživajte!
18. Za odpravo prehlada dodajte kapljico olja ali dve v vročo vodo, premešajte in izpijte.
19. Za pomoč pri tvorih, kožni plesni in glivičnih okužbah razredčite olje v razmerju 50/50 ter ga nanesite na prizadeti predel in refleksne točke stopal.
20. Olje kombinirajte z nosilnim oljem in drugimi eteričnimi olji, recimo oljem kadilne bozvelije, sandalovim, mirinim, ožepkovim ali galbanovim, ter uporabite kot dišavo, ali pa ga kanite na robček, ki ga nosite s seboj ali imate pri sebi med spanjem..

 

CEDARWOOD

Eterično olje Cedre (Cedrus atlantica), ki raste predvsem v Maroku, je najbolj sorodna libanonskim cedram. Kralja David in Salomon sta jih uporabljala za gradnjo svojih palač zaradi vsebnosti aromatičnih olj, ki traja nedoločen čas. Cedrovo eterično olje, ki ga so uporabljali že Sumerci in Egipčani pred več kot 5000 leti, štejemo za prvo olje, pridobljeno s stiskanjem. V starih časih je bilo znano kot olje veselja; uporabljali so ga za različne namene, med drugim za čaščenje v svetiščih, izboljšanje razpoloženja in jasnost misli. Od vseh eteričnih olj je v cedrovem največ seskviterpenov, molekul, ki prenašajo kisik in so sposobne prehajanja skozi krvno-možgansko pregrado.

21. Za boljšo molitev in meditacijo ga razpršite ali vdihujte iz stekleničke.
22. Za večjo jasnost misli kanite kapljico olja na dlan, podrgnite dlani skupaj, ju dvignite k nosu in ustom ter globoko vdihujte.
23. Naneseno olje učinkovito odganja insekte. Če imate občutljivo kožo, ga po potrebi razredčite z mešalnim oljem V6 ali olivnim oljem (organskim, najboljše je ekstra deviško).
24. Kanite kapljico na bombažne kroglice ter jih položite v predale, kjer odganjajo insekte, ohranjajo oblačila dišeča in vzdržujejo svež vonj.
25. Za okrepitev imunskega sistema in naravnega obrambnega mehanizma telesa nanesite kapljico olja ali dve na podplate.
26. Izpadanje las pomagate preprečevati, tako da eno do tri kapljice olja vtrete v lasišče.
27. Kapljico olja ali dve vtrite v ranjeno kožo, da jo očistite, razkužite in zaščitite pred okužbo.
28. Za lajšanje simptomov bronhitisa vtrite kapljico ali dve razredčenega ali koncentriranega olja na predel prsi.
29. Za bolj globok spanec vdihnite cedrovo olje neposredno iz steklenice ali nanesite kapljico v bližini senčnic in zadnje strani vratu.
30. Za izboljšanje simptomov vnetja sinusov nanesite majhno količino olja na predel sinusov.

 

CYPRESS

Eterično olje Ciprese (Cupressus sempervirens). Cipresovo olje so uporabljali že v antičnih časih za čiščenje in kot kadilo. Cipresovo olje je eno tistih, ki jih najpogosteje uporabljamo za krvno-žilni sistem. Ker pomaga pri gibanju zastale snovi, koristi številnim telesnim sistemom: krvno-žilnemu, prebavnemu, izločilnemu in ovojnemu (koži). Pomaga pri celulitu, krčnih žilah, hemoroidih, zastajanju tekočine, zaprtosti, edemu, prekomernem potenju ter potenju rok in nog. Učinkovito deluje tudi na mišice in sklepe, dihalni, reproduktivni in živčni sistem.

31. Vtrite nekaj kapljic na predel otrokovega trebuha za nadzor močenja postelje.
32. Če enaka deleža cipresovega in mandarininega olja zmešate z majhno količino mešalnega olja V-6, dobite čudovit serum za bolj napeto kožo in pospešitev celjenja brazgotin. (Po pet kapljic vsakega olja kanite v 5-mililitrsko stekleničko, preostanek pa zapolnite z nosilnim oljem).
33. Za olajšanje težav zaradi artritisa zmešajte nekaj kapljic cipresovega olja s čistim mešalnim oljem V-6 in nanesite na prizadeto mesto. (Tisti z manj občutljivo kožo lahko uporabijo nerazredčeno cipresovo olje).
34. Razredčeno ali nerazredčeno cipresovo olje uporabite za lajšanje krčev.
35. Za hitrejše zdravljenje manjših poškodb in preprečitev okužbe kanite kapljico cipresovega olja na poškodovano mesto.
36. Za preprečitev krvavitve iz nosu vtrite cipresovo olje na predel nosu. (Izogibajte se predelu oči).
37. Uporabite nekaj kapljic, pomešanih z oljem za mešanje V-6, in jih nanesite na mesta, od koder želite pregnati insekte.
38. Za pomoč pri nespečnosti razpršite cipresovo olje ali ga vdihnite neposredno iz stekleničke.
39. Akutne težave v prsih in/ali bronhitis olajšate z vtiranjem cipresovega olja na prsnem predelu.
40. Za okrepitev krvnih kapilar in pospešitev krvnega obtoka na mesto, ki ga želite stimulirati, vtirajte cipresovo olje, pomešano z mešalnim oljem V-6. Če cipresovo olje uporabljate skupaj s smiljevim oljem, pomaga pri krčnih žilah in pajkastih žilicah.

 

FRANKINCENSE

Eterično olje Kadilne bozvelije (Boswellia carterii). Z enim od darov modrecev našemu Odrešeniku, oljem kadilne bozvelije, so dojenčka natrli po celem telesu. Egipčansko izročilo pravi, da je “olje kadilne bozvelije dobro za zdravljenje česarkoli, od putike do poškodovane glave”, ali z drugimi besedami “dobro za vse, od glave do pete”. Če ste v dvomih, uporabite to olje. Drugi imeni zanj sta “olibanum” in “olje iz Libanona”.

41. Kanite kapljico na mesto ugriza žuželke, da zmanjšate oteklino in pospešite zdravljenje.
42. Za izboljšanje koncentracije nanesite kapljico olja ali dve na senca in/ali zadnjo stran vratu.
43. Za okrepitev imunskega sistema kanite po 1 do 3 kapljice na vsako stopalo.
44. Za ohranjanje zdravja vsak dan zaužijte eno kapljico olja, raztopljeno v 1 čajni žlički medu ali 1 dl riževega mleka.
45. Olje razredčite z mešalnim oljem V-6 v razmerju 50/50 in ga glede na potrebo 3- do 5-krat dnevno nanesite na mehurjast predel.
46. Za izboljšanje razpoloženja olje razpršite ali vdihnite iz stekleničke.
47. Za pomoč pri bolečih nogah olje razredčite z mešalnim oljem V-6 v razmerju 50/50 ter ga pred spanjem kanite 6 do 9 kapljic na vsako stopalo in stopali zmasirajte.
48. Za pomoč pri nespečnosti, ki jo povzroča slabo razpoloženje, nanesite 1 do 3 kapljice na ramena, želodec in spodnjo stran stopal.
49. Za okrepitev krhkih ali šibkih nohtov nanesite 3-krat tedensko 1 do 3 kapljice olja na nohte in korene nohtov.
50. Dvakrat na dan vtrite nekaj kapljic olja na kožne razjede.

 

GALBANUM

Eterično olje Galbanuma (Ferula gummosa) je bilo cenjeno zaradi svojih zdravilnih in duhovnih kvalitet. Znano je kot najbolj priljubljeno Mojzesovo olje. “GOSPOD je rekel Mojzesu: Vzemi si dišave: stakte, kadilne školjke, galbanuma in čistega kadila; to naj bo v enakih delih!” (Eksodus 30:34).

51. Če se počutite preobremenjeni, nanesite 2 do 3 kapljice galbanuma olja na spodnjo stran obeh stopal, da dosežete čustveno ravnovesje.
52. Pri bolečih mišicah kanite nekaj kapljic na prizadeto mesto. Če je to mesto veliko, olje zmešajte z nekaj kapljicami mešalnega olja V-6.
53. Za čas v mesecu, ko ženska potrebuje okrepitev ali jo mučijo krči, nanesite 3 do 4 kapljice na spodnjo stran obeh stopal. Olje tudi vdihavajte.
54. Če se ne morete osredotočiti na svoje delo, kanite kapljico olja na dlan in si ga vtrite na senca in na predel možganskega debla. Roko dvignite k nosu in globoko vdihnite.
55. Pri prebavnih motnjah nanesite kapljico olja na vaš želodec.
56. Med molitvijo nanesite kapljico na spodnjo stran stopal in na dlan; podrgnite dlani skupaj ter ju dvignite k nosu in globoko vdihnite.
57. Za duhovno spodbudo kombinirajte olje s kadilom.
58. Za olajšanje glavobola razpršite ali nanesite 2 kapljici na senca ali vtrite v lasišče.
59. Pri težavah z ledvicami/sečnim mehurjem vtrite 2 do 3 kapljice na predel ledvic in/ali refleksne točke stopal.
60. Za odpravo aken kanite kapljico olja na aknasti predel.

 

HYSSOP

Eterično olje Ožepka (Hyssopus officinalis) ima zelo dolgo zgodovino kot čistilno zelišče. Hyssopus officinalis je iste vrste rastlina kot ožepek, ki ga omenja Sveto pismo. H. officinalis se zaradi svojih antiseptičnih lastnosti že skoraj tisočletje uporablja v medicini. Opomba: Eksodus 12:22 navaja, kako so ožepek zaradi njegovih antiseptičnih lastnosti uporabljali že v svetopisemskih časih.

61. Če želite prostor očistiti nakopičenih čustev ali depresije, dodajte nekaj kapljic olja v pršilno steklenico vode in poškropite prostor.
62. Za zmanjšanje napetosti vtrite kapljico ali dve na predel ramen.
63. Vdihujte olje za popustitev tiščanja v prsih. To zelo olajša izkašljevanje.
64. Ameriški zdravniki 20. stoletja, ki so uporabljali zelišča, so z oljem ožepka pomirjali opečeno kožo.
65. Olje uporabite v hladnih obkladkih za blažitev modric.
66. Vroči obkladki ožepkovega olja pomagajo pri revmatizmu.
67. Pri dihalnih boleznih raztopite 10 kapljic olja v 30 ml nosilnega olja in vtrite na predel prsi.
68. Za dihalni sistem, zlasti za odvajanje toksinov in sluzi, razpršite in vtrite po grlu ter natrite prsi in stopala.
69. Pri živčni izčrpanosti, melanholiji in žalosti dodajte 5 do 10 kapljic olja v vodo za kopanje.
70. Kanite kapljico olja na poškodovani predel, da preprečite nastanek brazgotin.

 

MYRRH

Eterično olje Mire (Commiphora myrrha) ima eno najvišjih stopenj seskviterpenov, skupine spojin, ki imajo neposreden vpliv na hipotalamus, hipofizo in amigdalo, sedež naših čustev. Raziskave v Italiji so pokazale, da mirino olje tudi blaži bolečine.

71. Nanesite 2 do 3 kapljice olja na suho poleno in počakajte, da ga vpije, šele nato dajte poleno na ogenj.
72. Ena kapljica mirinega olja lahko pomaga ozdraviti rakave rane.
73. Za zdravljenje vnetih dlesni slednje natrite z eno kapljico olja ali dvema.
74. V vodo pomešajte 2 do 5 kapljic olja in dobite izvrstno ustno vodico.
75. Za bronhitis in prehlad, pri katerem se izloča gost sluz, uporabite 1 ml olja, zmešan s 15 ml nosilnega olja.
76. V 25 ml vode kanite 10 kapljic olja, dobro pretresite in imejte za zunanjo uporabo pri oskrbi ran.
77. Kanite kapljico olja na aknasto kožo, da odpravite akne.
78. 4 kapljice mirinega olja dodajte v 15 ml nosilnega olja in dobite dobro pomirjevalno sredstvo.
79. Mirino olje izjemno učinkovito uničuje stafilokoke (bakterije na ranah).
80. Za pomoč pri vitaligu, kožni bolezni, ko se na koži pojavijo lise brez pigmenta, zmešajte mirino olje s sandalovim.

 

MYRTLE

Eterično olje Mirte (Myrtus communis). Hebrejsko ime kraljice Estere je bilo Hadassah, kar pomeni mirta. Mirtino olje parno stiskajo iz mirtinih listov. Olje je antimutageno, stimulira jetra, prostato in ščitnico, odpira dihalne poti in odpravlja krče.

“Namesto trnja bodo rastle ciprese, namesto kopriv bodo rastle mirte …” (Izaija 55:13)

81. Za uravnoteženje hipotiroidizma in normaliziranje delovanja ščitnice nanesite olje na predel ščitnice in refleksne točke stopal, povezane s ščitnico. Zmešajte z nekaj nosilnega olja in nanesite na spodnji del vratu, tik pod adamovim jabolkom.
82. Pri bronhitisu natrite z oljem predel z bronhioli in refleksne točke stopal. Uporabite pri prhanju ob prvih znakih napada.
83. Pri kašlju dodajte kapljico olja v čajno žličko medu.
84. Pri kroničnem kašlju olje razpršite, nanesite po grlu, na prsi, z njim natrite refleksne točke stopal in jih zmasirajte.
85. Če imate drisko, z oljem natrite trebuh in refleksne točke na stopalih.
86. Za sprostitev prostate vtrite kapljico olja ali dve na notranjo stran gležnjev in peti.
87. Za odprtje sinusov natrite z oljem refleksne točke stopal in obe strani nosu.
88. Pri astmi vtrite na podplata 2 do 4 kapljice olja 2- do 3-krat dnevno. Prav tako lahko 2-krat dnevno vzamete kapsulo olja velikosti 00.
89. Za lajšanje hemoroidov razredčite olje v razmerju 50/50 in na prizadeto mesto nanesite 3 do 5 kapljic raztopine. To utegne sprva boleti, vendar po enem ali dveh nanosih nastopi olajšanje.
90. Uporabite pri otroškem kašlju in prsnih boleznih, ker je to relativno blago eterično olje. Pred natiranjem po grlu ali prsi ga lahko razredčite z nosilnim oljem.

 

ONYCHA

Eterično olje Benzoina (Styrax benzoin). Čeprav je to olje le enkrat omenjeno v Svetem pismu, ima visok položaj, ker je sestavina svetega kadila (Eksodus 30:34). Drugi imeni za benzoin sta “balzam menihov” in “kadilo Jave”. Tinktura benzoina se že več kot 100 let (od sredine 19. stoletja) uporablja v bolnišnicah kot antiseptik. Benzoin se uporablja v bolnišnicah, vendar nima bolnišničnega vonja. Vsebuje vanilin aldehid, zato prijetno diši. Benzoin je bil v starih časih cenjen zaradi svoje sposobnosti pospeševanja celjenja ran in preprečevanja okužb.

91. Nanesite kapljico olja na vrez ali prasko, da pospešite njeno zdravljenje in preprečite okužbo.
92. Kanite kapljico na rano, da upočasnite krvavitev.
93. Nanesite kapljico pod vsako pazduho namesto dezodoranta.
94. Raztopite kapljico olja v čajni žlički medu ali 1 dl riževega mleka ter zaužijte ob prehladu, kašlju in bolečinah v grlu.
95. Za ublažitev trebušnih krčev vtrite nekaj kapljic na predel trebuha.
96. Za masažo celega telesa z namenom izboljšati razpoloženje kombinirajte olje benzoina z rožnim oljem in mešalnim oljem V-6.
97. Za blagodejno segretje telesa zmešajte to olje z oljem sivke ali poprove mete in mešanico razpršite. (Opomba: benzoinovega olja ne razpršujte samega, saj je zelo gost in smolast).
98. Pri vnetem grlu ali laringitisu dodajte olje v 1 dl toplega riževega mleka in grgrajte (nato pogoltnite).
99. Za pospešitev zdravljenja razpokane kože jo natrite z nekaj kapljicami olja.
100. Za odmočitev sluza in ublažitev kašlja zmešajte olje z mešalnim oljem V-6 in z njim natrite prsi.

 

ROSE OF SHARON

Eterično olje Šaronske narcise (Cistus ladanifer) je znana tudi kot vrtnica skal. Strokovnjaki so preučevali učinke njenega olja za obnavljanje celic. To čudovito olje ima mehak, medu podoben okus.

“Šaronska narcisa sem, dolinska lilija.” Visoka pesem 2:1

101. Nanesite kapljico olja ali dve na mesta, prizadeta zaradi artritisa.
102. Olje se odlično odziva na avtoimunske bolezni. Nanesite ga na obolele predele, razpršite; z njim natrite tudi refleksne točke na stopalih.
103. Olje nanesite na vnete predele, prej ga lahko zmešate z nosilnim oljem.
104. Za pomoč pri zamašenem nosu kanite kapljico olja na dlan, podrgnite dlani skupaj, nato ju dvignite k nosu in vdihnite.
105. Pri okužbi kanite 4 ali 5 kapljic olja vzdolž hrbtenice.
106. Za zgladitev gub razredčite olje z mešalnim oljem V-6 in nanesite na obraz.
107. Pri bronhitisu nanesite nekaj kapljic, zmešanih z mešalnim oljem V-6, na predel prsi.
108. Pri živčnosti ali zategnjenosti nanesite olje na zapestje, notranjo stran komolcev, senca, podplate in ga vdihujte.
109. Za pomirjujoč učinek v stanovanju ga razpršite 15 do 20 minut.
110. Fenoli, ki jih sprošča to olje, krepijo in podpirajo imunski sistem. Na podplate nanesite 2 ali 3 kapljice dnevno.

 

SPIKENARD

Eterično olje Narde Jatamansi (Nardostachys jatamansi). Narda jatamansi je znana tudi kot “narda” in “neprava indijska korenina baldrijana”. Njeno olje je bilo v času življenja našega Odrešenika cenjeno v Egiptu in na Bližnjem vzhodu. Olje narde jatamansi vsebuje 93 % seskviterpenov, ki imajo sposobnost dovajanja kisika v možgane. Vrednost nardinega olja, ki je bilo izlito na našega Odrešenika pred njegovo smrtjo, je bila skoraj 2.000 $ v današnji valuti … toliko je takrat znašala letna plača navadnega delavca.

111. Za zgladitev hrapave ali nagubane kože razredčite nekaj kapljic olja z mešalnim oljem V-6 in ga nanesite na kožo.
112. Za pomoč pri hemoroidih razredčite olje z mešalnim oljem V-6 v razmerju 50/50 in nanesite na prizadeto mesto (to lahko sprva boli).
113. Za znižanje stopnje holesterola v krvi nanesite 2 do 4 kapljice na točke, kjer je mogoče zaznati srčni utrip (zapestji, notranjo stran komolcev, spodnjo stran grla); to storite 2- do 3-krat na dan.
114. Za bolj vitalne možgane nanesite kapljico olja ali dve na čelo, senca in mastoide (kosti tik za ušesi).
115. V Indiji vzamejo proti koncu obroka eno kapljico olja za pomiritev želodca. (Opomba: Ameriška agencija za hrano in zdravila – FDA – narde jatamansi ne šteje za prehransko dopolnilo ali začimbo).
116. Za ublažitev prebavnih motenj nanesite nekaj kapljic na trebuh.
117. Za vzpostavitev vzdušja odpuščanja olje razpršite ali vdihnite neposredno iz stekleničke.
118. Nanesite nekaj kapljic kot parfum ali dezodorant.
119. Za prizemljitev in uravnoteženje uma ter okrepitev občutka poguma in moči nanesite nekaj kapljic olja na stopali in teme.
120.

Za razkužitev rane in pospešitev njenega celjenja kanite nanjo kapljico olja.

 

Deli s prijatelji:

Ime:

Vaš e-mail: